ryz ala risotto

 


Produkty:

  • Ryż arborio – 100 g
  • Kiełbasa krakowska sucha – 100 g
  • Groszek zielony – 60 g
  • Cebula – 30 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Białe wino – 50 ml
  • Twaróg śmietankowy – 60 g
  • Bulion warzywny – 250 ml
  • Orzeszki ziemne niesolone – 10 g
  • Oliwa z oliwek – 50 ml
  • Masło – 20 g
  • Prażona cebulka – 10 g
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Oliwę rozgrzej na patelni. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i smaż ok. 1 min. Następnie podlej winem.
  • Zredukuj płyn o połowę objętości.
  • Po tym czasie ryż podlewaj ciepłym bulionem tak, aby jego objętość nie przekraczała powierzchni ryżu. Cały czas mieszaj.
  • Na osobnej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę krakowską suchą tak, aby się zarumieniła. Przełóż na papier, by całkowicie odsączyć wytopiony tłuszcz.
  • Po ok. 12 minutach gotowania ryżu dołóż krakowska suchą i zielony groszek. Pamiętaj o regularnym uzupełnianiu bulionu.
  • Na koniec (po ok. 20 min.), kiedy ryż będzie już gotowy, dodaj twaróg i masło. Dopraw całe danie solą i pieprzem.
  • Po wyłożeniu na talerz posyp rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką.

    Prażona cebulka:
  • Cebulkę pokrój w nieregularną kostkę, zaparz we wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Przełóż na talerz, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, oprósz mąką i smaż na głębokim tłuszczu w garnku, aż cebulka się zrumieni.


Czas gotowania
40 min*.

Ilość porcji
2
Stopień trudności
4
ocena4

alergen mlekoalergen orzechy 


* bez czasu gotowania ryżu