zapiekanka szynka dziadkaProdukty:
  • Ziemniaki gotowane – 200 g
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Szynka krucha – 100 g
  • Ser camembert – 60 g
  • Seler – 100 g
  • Tymianek świeży – 1 gałązka
  • Masło – 30 g
  • Mleko 3,2% – 100 ml
  • Śmietana 30% – 50 ml
  • Sól i biały pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Ziemniaki w mundurkach ugotuj (ok. 20 min) w wodzie przyprawionej solą, czosnkiem i swieżym tymiankiem.
  • Wyjmij, ostudź i obierz ze skóry. Pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej patelni.
  • Seler umyj, oszczyść z części niejadalnych i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na maśle, dodając ząbek czosnku.
  • Dolej mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem białym. Gotuj ok. 25 min. Całość zblenduj mikserem ręcznym, by uzyskać sos. Szynkę kruchą, czosnek i cebulę czerwoną pokrój na drobne kawałki i przesmaż na maśle.
  • Następnie po kolei ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od sosu z selera. Na nim połóż plastry smażonych ziemniaków, następnie szynkę kruchą z warzywami. Dopraw świeżym tymiankiem. Udekoruj całość serem camembert pokrojonym w małe trójkąty.


Czas gotowania
50 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen seleralergen zbożealergen soja