gulasz wolowyProdukty:
  • Karczek wołowy – 400 g
  • Marchew – 150 g
  • Seler – 100 g
  • Pietruszka korzeń – 150 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Szalotka – 2szt.
  • Masło – 20 g
  • Mąka – 40 g
  • Bulion wołowy – 300 ml
  • Wino czerwone merlot– 100 ml
  • Olej rzepakowy – 50 ml
  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Mięso pokrój w kostkę 2,5 na 2,5 cm. Oprusz mąką i smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia (ok. 7 min).
  • Podlej winem i duś ok.15 min.
  • Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę 2 na 2 cm.
  • Dodaj do mięsa, przypraw liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej bulion i duś przez kolejną godzinę.
  • Na koniec dopraw suszonym majerankiem i śweżym tymiankiem.
  • Szalotki przekrój na pół i smaż na oleju (ok. 4 min). Podlej bulionem z duszenia gulaszu (ok. 100 ml) i duś szalotki pod przykryciem (ok. 6 min).
  • Gulasz przełóż do talerza lub naczynia do gulaszu, udekoruj połówkami duszonych szalotek, dopraw solą i pieprzem.


Czas gotowania
2,5 GODZ
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen zbożealergen seler