kasza szynka dziadkaProdukty:
  • Kasza gryczana niepalona – 200 g
  • Cebula – 50 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Suszone borowiki – 30 g
  • Suszone podgrzybki – 30 g
  • Korzeń pietruszki – 150 g
  • Szynka krucha dziadka – 80 g
  • Wino czerwone – 100 ml
  • Rozmaryn – 1 gałązka
  • Tymianek – 1 gałązka
  • Pietruszka natka – 1 szt.
  • Bulion warzywny – 300 ml
  • Bulion drobiowy – 200 ml
  • Masło – 50 g
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Kaszę przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Grzyby namocz (ok. 45 min). Następnie umieść w garnku kaszę, grzyby i buliony (200 ml warzywnego i 200 ml drobiowego) i gotuj na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Na koniec dodaj 25 g zimnego masła oraz świeże listki z 1 gałązki tymianku. Wymieszaj.
  • Pietruszkę obierz, osusz i przekrój na pół. Przesmaż na złoty kolor na maśle. Dodaj pozostałą część bulionu warzywnego, dopraw czterema igłami rozmarynu i gotuj na małym ogniu (ok. 7 min), aż powstanie emulsja. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Szynkę pokrój w równą kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Wszystko przesmaż do zrumienienia, podlej czerwonym winem i zredukuj do konsystencji emulsyjnej.
  • Na koniec dodaj zimne masło i dopraw świeżym tymiankiem oraz pieprzem.
  • Na talerz wyłóż kaszę, polej sosem z szynką, a na powierzchni kaszy połóż pietruszkę. Całość udekoruj liśćmi pietruszki zielonej.


Czas gotowania
45 MIN
Ilość porcji
2
Stopień trudności
2
ocena2

alergen mlekoalergen seleralergen zbożealergen soja