leczoProdukty:
  • Papryka (w trzech kolorach) – 120 g
  • Kiełbasa śląska – 120 g
  • Kiełbasa polska pieczona – 120 g
  • Serdelki – 100 g
  • Boczek parzony Zyguły – 50 g
  • Koncentrat pomidorowy – 100 g
  • Bulion warzywny – 400 ml
  • Seler naciowy – 80 g
  • Por – 80 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Olej rzepakowy – 50 ml
  • Cukier, sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Kiełbasę śląską, pieczoną polską, serdelki i frankfurterki pokrój na plastry.
  • Boczek, cebulę, seler naciowy, pora i czosnek pokrój w kostkę. Wszystkie składniki smaż po kolei na oleju i przekładaj do jednego garnka.
  • Na samym końcu przesmaż na tej samej patelni koncentrat.
  • Dodaj go do garnka, podlej całość bulionem warzywnym i gotuj ok. 15 minut.
  • Następnie umyj papryki, usuń gniazda i pestki, pokrój w paski i dodaj do garnka.
  • Dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  • Po odparowaniu wody odstaw leczo.


Czas gotowania
50 MIN
Ilość porcji
6
Stopień trudności
4
ocena4

alergen seleralergen zbożealergen soja