karczekProdukty:
  • Karczek - 0,8 kg
  • Marchew - 1 szt.
  • Seler – 1 szt.
  • Liść laurowy – 3 szt.
  • Ziele angielskie – 8 kulek
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Jałowiec – 10 kulek
  • Suszone grzyby – 40 g
  • Borowiki mrożone całe (małe) - 5 szt.
  • Czerwone wino – 150 ml
  • Olej rzepakowy – 100 ml
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:
  • Mięso umyj i oczyść. Osusz i pokrój w plastry. Plastry przesyp solą, pieprzem i posiekanym jałowcem. Marchew i seler obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plastry.
  • Warzywa dodaj do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim oraz olejem. Całość wymieszaj ręką, wcierając w mięso przyprawy. Zawiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce na około 12 godzin.
  • Borowiki suszone namocz na ok. 30 min. Następnie osusz i dołóż do marynaty. Plastry karczku po 12 godzinach oczyść z warzyw i przypraw.
  • Przesmaż na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron, aby mięso się zrumieniło. Po tym czasie dodaj czerwone wino, zredukuj powstający sos o połowę i dodaj wszystkie warzywa z marynowania, możone borowiki oraz 200 ml wody. Duś pod przykryciem ok. 30 min tak, aby mięso było miękkie. Pamiętaj, aby uzupełniać płyn (mięso powinno być lekko nad powierzchnią).
  • Kiedy karczek będzie już miękki, wyjmij go z sosu, a sos przecedź przez sito i zagęść zimnym masłem. Borowiki suszone i mrożone wyciągnij z sita, pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Sos dopraw solą oraz pieprzem i polej po karkówce.


Czas marynowania
12 GODZ
Pieczenie z duszeniem
4 GODZ
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3
ocena3

alergen seleralergen mleko