kielbasa biala duszonaProdukty:
  • Kiełbasa biała parzona – 4 szt.
  • Boczek – 100 g
  • Kapusta:
  • Kiełbasa biała parzona – 4 szt.
  • Kapusta kiszona – 150 g
  • Kapusta młoda biała – 150 g
  • Liść laurowy – 4 szt.
  • Ziele angielskie – 8 kulek
  • Cebula biała – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Masło – 25 g
  • Marchew – 70 g
  • Bulion warzywny – 100 ml
  • Sos musztardowy:
  • Cebula – ½ szt.
  • Masło – 20 g
  • Mąka – 20 g
  • Bulion warzywny – 100 ml
  • Musztarda sarepska – 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska z gorczycą – 1 łyżeczka
  • Śmietana 30% – 100 ml
Przygotowanie:
  • Boczek pokrój w cienkie plastry, umieść na papierze do pieczenia i w temp. 190°C wypiecz chipsy. Kapustę młodą umyj i oczyść z brudnych części. Następnie pokrój w cienkie paski. Cebulę, czosnek oraz marchew obierz i pokrój odpowiednio w piórka, plastry i równe, grubsze paski. Przesmaż wszystko na maśle (ok. 7 min).
  • Kapustę kiszoną opłucz i pokrój. Dołóż do młodej kapusty, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i duś całość ok. 30 min na wolnym ogniu, podlewając cały czas bulionem. Przed wydaniem dania umieść w garnku białą kiełbasę i gotuj ok. 7 min.
  • Sos: Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę, a następnie dolej bulion i dołóż oba rodzaje musztardy. Odparuj połowę płynu, następnie dodaj śmietanę i gotuj do uzyskania gęstości. Na koniec dopraw solą i białym pieprzem. W głębokim naczyniu ułóż kapustę i białą kiełbasę, nalej sosu musztardowego. Obok ułóż chipsy z boczku i smażoną marchewkę, a całość posyp ziarnami słonecznika.


Czas przygotowania
80 MIN
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen seleralergen mlekoalergen soja