biala grilowanaProdukty:
  • Biała kiełbasa parzona – 4 szt.
  • Bagietka razowa – 1 szt.
  • Serek śmietankowy – 80 g
  • Chrzan śmietankowy – 40 g
  • Rzodkiewka – 3 szt.
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Masło – 30 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Marynata do kiełbasek:
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Majeranek świeży – 2 gałązki
  • Tymianek świeży – 2 gałązki
  • Czosnek – 1 ząbek
Przygotowanie:


  • Świeży tymianek, majeranek i obrany ząbek czosnku dodaj do oliwy, całość zmiksuj. Do powstałej marynaty włóż białe kiełbasy, wcześniej je nacinając (jak na grilla). Pozostaw na godzinę w lodówce.
  • Po tym czasie przesmaż je na patelni grillowej lub grillu z każdej strony tak, aby ładnie się zrumieniły.
  • Bagietkę razową potnij na równe części. Na patelni rozgrzej masło (30 g), dodaj dwa nieobrane ząbki czosnku i podsmaż bagietkę.
  • Kiedy bagietka się zarumieni, ściągnij ją na papier, aby odsączyć tłuszcz.
  • Twarożek połącz z chrzanem śmietankowym, dopraw solą i pieprzem. Rzodkiewkę obierz, umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry. Umieść je w wodzie z lodem.
  • Kiełbaski ułóż na talerzu. Na każdą bagietkę połóż twarożek z chrzanem, plasterki rzodkiewki i świeżą, pokrojoną drobne dymkę.   

Czas gotowania
15 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
2
ocena2
Alergeny: