chleb wiejski z watrobiankaProdukty:
  • Wątrobianka wędzona – 0,7 kg
  • Chleb wiejski – 3 kromki
  • Salsa z ogórków:
  • Ogórek zielony – 100 g
  • Ogórek kiszony – 60 g
  • Ogórek konserwowy – 60 g
  • Cebula – 30 g
  • Szczypior – 1 łyżka
  • Ziarna słonecznika – 1 łyżka
  • Rzodkiewka – 2 szt.
  • Masło – 25 g


Przygotowanie:
Salsa:

  • Ogórki zielone obierz ze skóry i usuń z nich gniazda.
  • Pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w drobną kostkę i pozostaw na sitku na 20 min.
  • Następnie dodaj do ogórków cebulkę (pokrojoną w kostkę) i świeży szczypiorek (drobno posiekany).
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni (kilka minut) lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (ok.4 min). Uzyskaj złocisty kolor ziaren.
  • Chleb wiejski posmaruj masłem, a następnie wątrobianką.
  • Na niej połóż gotową salsę z ogórków i posyp pokrojoną rzodkiewką.


Czas gotowania
15 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
1
ocena1

alergen orzechyalergen mlekoalergen sojaalergen zboża - gluten