chlodnikProdukty:
  • Maślanka – 0,7 l
  • Kefir – 0,7 l
  • Rzodkiewka – 100 g
  • Ogórek zielony – 200 g
  • Cebula dymka – 50 g
  • Wiórki buraczane – 250 g
  • Szynka krucha biała – 250 g
  • Jajko gotowane – 2 szt.
  • Koperek – 1 pęczek
  • Cukier – 5 g
  • Ocet spirytusowy – 2 łyżki stołowe
  • Sól i pieprz biały – do smaku
Przygotowanie:
  • Ugotuj jajka w garnku z osoloną wodą (gotuj 5 minut). Następnie odlej wrzątek i bardzo szybko zalej jajka zimną wodą (łatwiej je wtedy obrać).
  • Do garnka (ok. pięciolitrowego) wlej maślankę i kefir, dodaj cukier.
  • Wiórki buraczane wyjmij ze słoika i z całą jego zawartością dodaj do garnka.
  • Rzodkiewkę, ogórka i dymkę umyj. Rzodkiewkę obierz z liści, ogórka ze skóry. Następnie pokrój w cienkie paski i dodaj wszystko do garnka.
  • Szynkę białą kruchą pokrój w paseczki. Umyj i pokrój też koperek oraz szczypiorek z dymki, po czym dodaj wszystko do chłodnika.
  • Przypraw solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj octu (do smaku).
  • Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę jajko.
  • Całość wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin, by wszystkie składniki się wymieszały.
  • Chłodnik serwujemy zimny.


Czas gotowania
30 min
Ilość porcji
6
Stopień trudności
2
ocena2

alergen mlekoalergen jaja