krem z bialych warzywProdukty:
  • Seler – 350 g
  • Korzeń pietruszki – 200 g
  • Por – 100 g
  • Cebula biała – 50 g
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Ziemniaki – XXX
  • Mleko 3,2% – 500 ml
  • Śmietana 30% – 400 ml
  • Boczek Zyguły – 100 g
  • Masło – 20 g
  • Migdały całe – 8 szt.
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Gałka muszkatołowa – do smaku
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Seler, pietruszkę oraz pora umyj i oczyść z niejadalnych części. Następnie pokrój w drobną kostkę i umieść w garnku z zimnym mlekiem i śmietaną. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wrzuć je do garnka z warzywami, dodając również szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Całość gotuj ok. 45 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną. Następnie za pomocą ręcznego blendera rozdrobnij wszystko, by uzyskać gładką masę. Aby powstał krem, należy przetrzeć jeszcze całość przez drobne sito. Dopraw solą i białym pieprzem.
  • Boczek pokrój w cienkie plastry, ułóż na papierze do pieczenia i zapiecz w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 15 minut. Wyciągnij z piekarnika, przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przyduś, np. deską kuchenną, aby uzyskać formę chipsa.
  • Po całkowitym wychłodzeniu boczku delikatnie go posiekaj, aby uzyskać posypkę o konsystencji pudru.
  • Przygotowany wcześniej krem wlej do bulionówki i udekoruj – posyp pudrem z boczku, świeżym szczypiorkiem i startymi na tarce migdałami.


Czas gotowania
60 min
Ilość porcji
6
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen orzechyalergen seler