smarzona biala kielbasa w sosie chrzanowymProdukty:
  • Kiełbasa biała parzona – 4 szt.
  • Sos chrzanowy:
  • Cebula – ½ szt.
  • Mąka – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Chrzan śmietankowy – 100 g
  • Śmietana 30% – 50 ml
  • Ziemniaki – 150 g
  • Masło – 50 g
  • Bulion warzywny – 100 ml
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Koper – 1 pęczek
  • Sól i biały pieprz – do smaku


Przygotowanie:

  • Kiełbasy potnij – każdą na 4 równe części – i przesmaż z każdej strony do zrumienienia.
  • Puree ziemniaczane: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem jednego ząbka czosnku.
  • Gotuj ok. 30 min. Po tym czasie odlej wodę i pozostaw garnek przez chwilę na ogniu do całkowitego odparowania płynu. Wyjmij ziemniaki i dwukrotnie przetrzyj przez sito, by uzyskać jednolitą masę.
  • Sos chrzanowy: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Zeszklij ją na maśle, dołóż mąkę i przesmaż, cały czas mieszając, do uzyskania zasmażki. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj chrzan śmietankowy i śmietanę.
  • Gotuj na wolnym ogniu (ok. 5 min), cały czas mieszając.
  • Dopraw solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Do głębokiej miseczki nałóż purée z ziemniaków, na nim połóż przesmażoną białą kiełbasę. Zalej wszystko sosem chrzanowym i udekoruj świeżym koprem.
Czas gotowania
40 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen soja