watrobka drobiowaProdukty:
  • Wątróbka drobiowa – 150 g
  • Jabłko – 100 g
  • Wiśnia – 8 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Tymianek – 2 gałązki
  • Wino czerwone – 60 ml
  • Wino białe – 40 ml
  • Masło – 40 g
  • Oliwa z oliwek lub olej – 50 ml
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Wątróbkę oczyść i umyj. Smaż na mocno rozgrzanym oleju ok. 2 minut z każdej strony, dodając 1 gałązkę tymianku i zgnieciony ząbek czosnku (tuż przed smażeniem dopraw solą i pieprzem).
  • Po tym czasie wlej czerwone wino i gotuj do momentu odparowania połowy płynu. Gdy uzyskasz już emulsyjną formę, dodaj 20 g zimnego masła.
  • Jabłka podziel na osiem równych części, usuń pestki i gniazda. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Smaż razem z jabłkami na maśle (20 g) ok. 1 minuty z każdej strony.
  • Dodaj gałązkę tymianku i wiśnie oraz białe wino, duś całość około jednej minuty.
  • W pierwszej kolejności na talerzu połóż przygotowane jabłka, na nich ułóż wątróbkę, cebulę oraz wiśnie.
  • Danie wykończ sosem z wątróbki.


Czas gotowania
30 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mleko