- Wątróbka drobiowa – 150 g
- Jabłko – 100 g
- Wiśnia – 8 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Tymianek – 2 gałązki
- Wino czerwone – 60 ml
- Wino białe – 40 ml
- Masło – 40 g
- Oliwa z oliwek lub olej – 50 ml
- Sól i pieprz
- Wątróbkę oczyść i umyj. Smaż na mocno rozgrzanym oleju ok. 2 minut z każdej strony, dodając 1 gałązkę tymianku i zgnieciony ząbek czosnku (tuż przed smażeniem dopraw solą i pieprzem).
- Po tym czasie wlej czerwone wino i gotuj do momentu odparowania połowy płynu. Gdy uzyskasz już emulsyjną formę, dodaj 20 g zimnego masła.
- Jabłka podziel na osiem równych części, usuń pestki i gniazda. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Smaż razem z jabłkami na maśle (20 g) ok. 1 minuty z każdej strony.
- Dodaj gałązkę tymianku i wiśnie oraz białe wino, duś całość około jednej minuty.
- W pierwszej kolejności na talerzu połóż przygotowane jabłka, na nich ułóż wątróbkę, cebulę oraz wiśnie.
- Danie wykończ sosem z wątróbki.
Czas gotowania
30 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3