- Maślanka – 0,7 l
- Kefir – 0,7 l
- Rzodkiewka – 100 g
- Ogórek zielony – 200 g
- Cebula dymka – 50 g
- Wiórki buraczane – 250 g
- Szynka krucha biała – 250 g
- Jajko gotowane – 2 szt.
- Koperek – 1 pęczek
- Cukier – 5 g
- Ocet spirytusowy – 2 łyżki stołowe
- Sól i pieprz biały – do smaku
- Ugotuj jajka w garnku z osoloną wodą (gotuj 5 minut). Następnie odlej wrzątek i bardzo szybko zalej jajka zimną wodą (łatwiej je wtedy obrać).
- Do garnka (ok. pięciolitrowego) wlej maślankę i kefir, dodaj cukier.
- Wiórki buraczane wyjmij ze słoika i z całą jego zawartością dodaj do garnka.
- Rzodkiewkę, ogórka i dymkę umyj. Rzodkiewkę obierz z liści, ogórka ze skóry. Następnie pokrój w cienkie paski i dodaj wszystko do garnka.
- Szynkę białą kruchą pokrój w paseczki. Umyj i pokrój też koperek oraz szczypiorek z dymki, po czym dodaj wszystko do chłodnika.
- Przypraw solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj octu (do smaku).
- Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę jajko.
- Całość wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin, by wszystkie składniki się wymieszały.
- Chłodnik serwujemy zimny.
Czas gotowania
30 min
Ilość porcji
6
Stopień trudności
2