serdelki grillowana bagietkaProdukty:
  • Frankfurterki – 6 szt.
  • Pomidor świeży – 200 g
  • Serdelki – 4 szt.
  • Bagietka pszenna – 1 szt.
  • Masło – 25 g
  • Czosnek – 2 ząbki, nieobrane
  • Cukinia – 100 g
  • Pomidorki koktajlowe – 6 szt.
  • Cebula dymka – 1 szt.
  • Młoda marchew – 2 szt.
  • Oliwa z oliwek – 50 ml
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  • Serdelki włóż do garnka z wodą. Zagotuj.
  • Bagietkę pokrój na równe kromki.
  • Na patelni rozpuść masło. Wrzuć nieobrany, rozgnieciony czosnek. Kiedy masło zacznie się pienić, włóż bagietkę, smaż około minuty i odwróć na drugą stronę. Smaż do zarumienienia się bagietki.
  • Wyciągnij bagietkę z patelni i połóż pionowo na papier tak, aby nie sparowała.
  • Warzywa umyj i oczyść.
  • Cukinie pokrój w plastry, przesyp solą i pozostaw na sitku, aby puściły wodę. Następnie przemyj bieżącą, zimną wodą i połóż na papierze do odsączenia.
  • Marchew oczyść gąbką pod bieżącą wodą. Przekrój na pół, wzdłuż warzywa.
  • Na patelni ryflowanej rozgrzej oliwę. Przesmaż warzywa do momentu zmiękczenia. Dopraw solą i pieprzem.

Czas gotowania
20 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
2
ocena2

alergen zbozaalergen musztarda  alergen soja