- Kiełbasa biała parzona – 250 g
- Fasolka biała (gotowana lub
- konserwowa) – 250 g
- Pomidory krojone – 200 g
- Cebula biała – 40 g
- Szynka dziadka – 60 g
- Seler naciowy – 80 g
- Por – 80 g
- Bulion warzywny – 400 ml
- Masło – 20 g
- Olej rzepakowy – 30 ml
- Estragon – 1 gałązka
- Tymianek – 1 gałązka
- Sól i pieprz – do smaku
- Kiełbasę białą pokrój w półksiężyce, smaż na patelni na oleju z masłem. Następnie szynkę pokrój w większą kostkę i dodaj do smażenia z białą kiełbasą. Smaż około 4 min.
- Cebulę obierz, pokrój w drobna kostkę. Seler naciową i por umyj, obierz. Warzywa dołóż do smażonych wędlin. Smaż około 3 min.
- Następnie pomidory zaparz i obierz ze skóry. Pokrój w drobną kostkę i dołóż do wszystkich składników. Całość smaż około 7 min.
- Przełóż wszystko do garnka zalej bulionem z warzyw.
- Gotuj około 25 min. Po tym czasie dodaj białą fasolę konserwową lub gotowaną, trzymaj na ogniu jeszcze 5 min.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem, świeżym estragonem i tymiankiem.
Czas przygotowania
45 MIN
Ilość porcji
4
Stopień trudności
2