- Kiełbasa biała parzona – 4 szt.
- Boczek – 100 g
- Kapusta:
- Kiełbasa biała parzona – 4 szt.
- Kapusta kiszona – 150 g
- Kapusta młoda biała – 150 g
- Liść laurowy – 4 szt.
- Ziele angielskie – 8 kulek
- Cebula biała – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Masło – 25 g
- Marchew – 70 g
- Bulion warzywny – 100 ml
- Sos musztardowy:
- Cebula – ½ szt.
- Masło – 20 g
- Mąka – 20 g
- Bulion warzywny – 100 ml
- Musztarda sarepska – 1 łyżeczka
- Musztarda francuska z gorczycą – 1 łyżeczka
- Śmietana 30% – 100 ml
- Boczek pokrój w cienkie plastry, umieść na papierze do pieczenia i w temp. 190°C wypiecz chipsy. Kapustę młodą umyj i oczyść z brudnych części. Następnie pokrój w cienkie paski. Cebulę, czosnek oraz marchew obierz i pokrój odpowiednio w piórka, plastry i równe, grubsze paski. Przesmaż wszystko na maśle (ok. 7 min).
- Kapustę kiszoną opłucz i pokrój. Dołóż do młodej kapusty, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i duś całość ok. 30 min na wolnym ogniu, podlewając cały czas bulionem. Przed wydaniem dania umieść w garnku białą kiełbasę i gotuj ok. 7 min.
- Sos: Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę, a następnie dolej bulion i dołóż oba rodzaje musztardy. Odparuj połowę płynu, następnie dodaj śmietanę i gotuj do uzyskania gęstości. Na koniec dopraw solą i białym pieprzem. W głębokim naczyniu ułóż kapustę i białą kiełbasę, nalej sosu musztardowego. Obok ułóż chipsy z boczku i smażoną marchewkę, a całość posyp ziarnami słonecznika.
Czas przygotowania
80 MIN
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3