- Schab bez kości – 1 kg
- Śliwka suszona – 100 g
- Cynamon – 1 laska
- Anyż – 6 gwiazdek
- Sok ze świeżych pomarańczy – 100 ml
- Czerwony pieprz – 12 kulek
- Suszona żurawina – 25 g
- Marchew – ½ szt.
- Seler – ¼ szt.
- Por – ¼ szt.
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Schab umyj, oszyść z błon i osusz. Aby nafaszerować mięso, zrób otwór, przebijając schab na wylot nożem, a następnie nafaszeruj suszoną śliwką. Natrzyj świeżym czosnkiem, sosem sojowyw oraz olejem. Warzywa obierz i pokrój w paseczki. Dodaj do nich anyż, czerwony pieprz oraz cynamon. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 12 godz. w lodówce. Kiedy mięso się zamarynuje, przesmaż je z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, tak aby się zarumieniło. Następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do temp. 140°C na ok. 2 godz. i piecz do miękkości. Pamiętaj, aby podlewać mięso powstającym sosem.
- Po tym czasie na patelnię wlej sok z pomarańczy, dołóż śliwkę suszoną i żurawinę i gotuj, aby pozostała tylko połowa płynu. Następnie wtłocz 15 g zimnego masła. Do tak przygotowanej glazury przełóż schab i obracaj nim, aby glazura pokryła całą powierzchnię mięsa. Przed podaniem na stół pokrój mięso w plastry.
- Sos z pieczenia wykorzystaj, usuwając z niego anyż, cynamon liście laurowe i ziele angielskie – resztę składników zblenduj na gładki i puszysty sos.
Czas marynowania
12 GODZ
Pieczenie z duszeniem
2-3 GODZ
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3