szynka wieprzowaProdukty:
  • Szynka wieprzowa bez kości – 1 kg
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Marchew – ½ szt.
  • Seler – ¼ szt.
  • Por – ¼ szt.
  • Seler naciowy – ½ szt.
  • Papryczki chili małe – 6 szt.
  • Wino czerwone – 100 ml
  • Liść laurowy – 4 listki
  • Ziele angielskie – 6 kulek
  • Sos sojowy jasny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Szynkę wieprzową umyj i osusz. Nakłuj i nafaszeruj czosnkiem. Natrzyj solą.
  • Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój w paski.
  • Czerwone wino zagotuj, dodaj sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie i wszystkie pokrojone warzywa oraz chili.
  • Wino wychłódź. Zalej schab i obłóż warzywami z wina. Zawiń w folię spożywczą i zostaw w lodówce na 12 godz. Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, osusz na ręczniku papierowym i przesmaż z każdej strony na patelni na oleju i maśle, tak aby się zruminiło. Po tym przełóż do brytfanny, podlej marynatą i duś około 1,5 godz. na małym ogniu, pod przykryciem.
  • Po tym czasie szynkę wyjmij z duszenia, przesmaruj olejem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 225°C na ok. 5 min, by wierzchnia część się zrumieniła.
  • Mięso podaj pokrojone w plastry z dodatkiem sosu pozostałego z duszenia.


Czas marynowania
12 GODZ
Pieczenie z duszeniem
1,5-2 GODZ
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3
ocena3

alergen seleralergen mleko