- Karczek - 0,8 kg
- Marchew - 1 szt.
- Seler – 1 szt.
- Liść laurowy – 3 szt.
- Ziele angielskie – 8 kulek
- Czosnek – 6 ząbków
- Jałowiec – 10 kulek
- Suszone grzyby – 40 g
- Borowiki mrożone całe (małe) - 5 szt.
- Czerwone wino – 150 ml
- Olej rzepakowy – 100 ml
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Mięso umyj i oczyść. Osusz i pokrój w plastry. Plastry przesyp solą, pieprzem i posiekanym jałowcem. Marchew i seler obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plastry.
- Warzywa dodaj do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim oraz olejem. Całość wymieszaj ręką, wcierając w mięso przyprawy. Zawiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce na około 12 godzin.
- Borowiki suszone namocz na ok. 30 min. Następnie osusz i dołóż do marynaty. Plastry karczku po 12 godzinach oczyść z warzyw i przypraw.
- Przesmaż na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron, aby mięso się zrumieniło. Po tym czasie dodaj czerwone wino, zredukuj powstający sos o połowę i dodaj wszystkie warzywa z marynowania, możone borowiki oraz 200 ml wody. Duś pod przykryciem ok. 30 min tak, aby mięso było miękkie. Pamiętaj, aby uzupełniać płyn (mięso powinno być lekko nad powierzchnią).
- Kiedy karczek będzie już miękki, wyjmij go z sosu, a sos przecedź przez sito i zagęść zimnym masłem. Borowiki suszone i mrożone wyciągnij z sita, pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Sos dopraw solą oraz pieprzem i polej po karkówce.
Czas marynowania
12 GODZ
Pieczenie z duszeniem
4 GODZ
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3