
- Kapusta biała – ½ główki
- Kapusta kiszona – 500 g
- Mięso z szynki bez kości – 300 g
- Kiełbasa biała – 180 g
- Szynka krucha – 250 g
- Boczek Zyguły – 150 g
- Szynka surowa – 250 g
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 5 ząbków
- Koncentrat pomidorowy – 200 g
- Pieczarki – 200 g
- Borowik – 100 g
- Seler naciowy – 150 g
- Por – 50 g
- Śliwki suszone – 150 g
- Powidła śliwkowe – 150 g
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
- Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy i przekładamy do garnka. Kapustę białą myjemy, oczyszczamy z pierwszych liści, wycinamy głąb i kroimy w cienkie paski. Dokładamy do garnka i dodajemy łyżkę smalcu. Gotujemy bigos, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę, czosnek, seler naciowy oraz pora obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy i dodajemy do garnka.
- Szynkę bez kości myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Przesmażamy na osobnej patelni. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy jeszcze 2 min. Kiełbasę białą, szynkę dziadka i boczek kroimy na plastry i dodajemy do smażenia. Po ok. 4 min dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze smażymy.
- Całą zawartość patelni umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu. Grzyby myjemy, przesmażamy i dodajemy do garnka. Śliwki suszone kroimy na pół i wrzucamy do bigosu. Na koniec dodajemy powidła i mieszamy całość, uzupełniając wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Czas przygotowania
60 MIN
Czas gotowania
4 GODZ
Ilość porcji
10
Stopień trudności
4



