- Biała kiełbasa parzona – 4 szt.
- Bagietka razowa – 1 szt.
- Serek śmietankowy – 80 g
- Chrzan śmietankowy – 40 g
- Rzodkiewka – 3 szt.
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Masło – 30 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Marynata do kiełbasek:
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Majeranek świeży – 2 gałązki
- Tymianek świeży – 2 gałązki
- Czosnek – 1 ząbek
- Świeży tymianek, majeranek i obrany ząbek czosnku dodaj do oliwy, całość zmiksuj. Do powstałej marynaty włóż białe kiełbasy, wcześniej je nacinając (jak na grilla). Pozostaw na godzinę w lodówce.
- Po tym czasie przesmaż je na patelni grillowej lub grillu z każdej strony tak, aby ładnie się zrumieniły.
- Bagietkę razową potnij na równe części. Na patelni rozgrzej masło (30 g), dodaj dwa nieobrane ząbki czosnku i podsmaż bagietkę.
- Kiedy bagietka się zarumieni, ściągnij ją na papier, aby odsączyć tłuszcz.
- Twarożek połącz z chrzanem śmietankowym, dopraw solą i pieprzem. Rzodkiewkę obierz, umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry. Umieść je w wodzie z lodem.
- Kiełbaski ułóż na talerzu. Na każdą bagietkę połóż twarożek z chrzanem, plasterki rzodkiewki i świeżą, pokrojoną drobne dymkę.
Czas gotowania
15 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
2
Alergeny: