- Frankfurterki – 6 szt.
- Pomidor świeży – 200 g
- Serdelki – 4 szt.
- Bagietka pszenna – 1 szt.
- Masło – 25 g
- Czosnek – 2 ząbki, nieobrane
- Cukinia – 100 g
- Pomidorki koktajlowe – 6 szt.
- Cebula dymka – 1 szt.
- Młoda marchew – 2 szt.
- Oliwa z oliwek – 50 ml
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Serdelki włóż do garnka z wodą. Zagotuj.
- Bagietkę pokrój na równe kromki.
- Na patelni rozpuść masło. Wrzuć nieobrany, rozgnieciony czosnek. Kiedy masło zacznie się pienić, włóż bagietkę, smaż około minuty i odwróć na drugą stronę. Smaż do zarumienienia się bagietki.
- Wyciągnij bagietkę z patelni i połóż pionowo na papier tak, aby nie sparowała.
- Warzywa umyj i oczyść.
- Cukinie pokrój w plastry, przesyp solą i pozostaw na sitku, aby puściły wodę. Następnie przemyj bieżącą, zimną wodą i połóż na papierze do odsączenia.
- Marchew oczyść gąbką pod bieżącą wodą. Przekrój na pół, wzdłuż warzywa.
- Na patelni ryflowanej rozgrzej oliwę. Przesmaż warzywa do momentu zmiękczenia. Dopraw solą i pieprzem.
Czas gotowania
20 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
2