- Wątrobianka wędzona – 0,7 kg
- Chleb wiejski – 3 kromki
- Salsa z ogórków:
- Ogórek zielony – 100 g
- Ogórek kiszony – 60 g
- Ogórek konserwowy – 60 g
- Cebula – 30 g
- Szczypior – 1 łyżka
- Ziarna słonecznika – 1 łyżka
- Rzodkiewka – 2 szt.
- Masło – 25 g
Przygotowanie:
Salsa:
- Ogórki zielone obierz ze skóry i usuń z nich gniazda.
- Pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w drobną kostkę i pozostaw na sitku na 20 min.
- Następnie dodaj do ogórków cebulkę (pokrojoną w kostkę) i świeży szczypiorek (drobno posiekany).
- Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni (kilka minut) lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (ok.4 min). Uzyskaj złocisty kolor ziaren.
- Chleb wiejski posmaruj masłem, a następnie wątrobianką.
- Na niej połóż gotową salsę z ogórków i posyp pokrojoną rzodkiewką.
Czas gotowania
15 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
1