flaczki frankfurterkiProdukty:
  • Frankfurterki – 200 g
  • Marchew – 100 g
  • Seler – 60 g
  • Korzeń pietruszki – 50 g
  • Cebula – 80 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Pomidor – 150 g
  • Por – 40 g
  • Liść laurowy – 4 szt.
  • Ziele angielski – 8 kulek
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Bulion warzywny – 1 l
  • Olej rzepakowy – 50 ml
  • Masło – 70 g

Przygotowanie:
  • Frankfurterki pokrój w paski i przesmaż do zrumienienia na oleju (25 g) i maśle (25 g). Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i smaż, a kiedy koncentrat się zrumieni, dodaj świeże, pokrojone w kostkę pomidory. Duś około 7 min.
  • Warzywa obierz, umyj i pokrój w paski. Przesmaż na drugiej patelni na oleju (25 g) i maśle (25 g), ok. 6 min.
  • Po tym czasie połącz w garnku warzywa z frankfurterkami, dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Wymieszaj i podlej bulionem. Gotuj ok. 15 min.
  • Pozostałą cześć masła rozpuść na patelni, dołóż łyżkę posiekanej drobno cebuli i posiekany ząbek czosnku. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż do masła łyżkę mąki i smaż do uzyskania zasmażki.
  • Po uzyskaniu gotowej zasmażki powoli dodaj nabierkę bulionu z flaczków. Mieszaj, by nie powstały grudki. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z flakami i mieszaj.
  • Gotuj wszystko na małym ogniu ok. 7 min, dopraw świeżym majerankiem.


Czas gotowania
60 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen musztarda