- Frankfurterki – 200 g
- Marchew – 100 g
- Seler – 60 g
- Korzeń pietruszki – 50 g
- Cebula – 80 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Pomidor – 150 g
- Por – 40 g
- Liść laurowy – 4 szt.
- Ziele angielski – 8 kulek
- Gałka muszkatołowa – szczypta
- Bulion warzywny – 1 l
- Olej rzepakowy – 50 ml
- Masło – 70 g
Przygotowanie:
- Frankfurterki pokrój w paski i przesmaż do zrumienienia na oleju (25 g) i maśle (25 g). Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i smaż, a kiedy koncentrat się zrumieni, dodaj świeże, pokrojone w kostkę pomidory. Duś około 7 min.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w paski. Przesmaż na drugiej patelni na oleju (25 g) i maśle (25 g), ok. 6 min.
- Po tym czasie połącz w garnku warzywa z frankfurterkami, dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Wymieszaj i podlej bulionem. Gotuj ok. 15 min.
- Pozostałą cześć masła rozpuść na patelni, dołóż łyżkę posiekanej drobno cebuli i posiekany ząbek czosnku. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż do masła łyżkę mąki i smaż do uzyskania zasmażki.
- Po uzyskaniu gotowej zasmażki powoli dodaj nabierkę bulionu z flaczków. Mieszaj, by nie powstały grudki. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z flakami i mieszaj.
- Gotuj wszystko na małym ogniu ok. 7 min, dopraw świeżym majerankiem.
Czas gotowania
60 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3