zupa ziemniaczanaProdukty:
  • Ziemniaki – 500 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Seler – 100 g
  • Pietruszka korzeń – 25 g
  • Por – 50 g
  • Seler naciowy – 30 g
  • Liść laurowy – 6 listków
  • Ziele angielskie – 6 kulek
  • Boczek – 100 g
  • Polska pieczona – 80 g
  • Bulion warzywny – 1 l
  • Masło – 30g
  • Majeranek świeży – 1 gałązka
  • Kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • Sól i biały pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Warzywa obierz, umyj i osusz.
  • Seler i pietruszkę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle (ok. 7 min). Następnie zrób to samo z cebulą i czosnkiem (krócej).
  • Boczek pokrój w większą kostkę, polską pieczoną w plastry – przesmaż razem z cebulą. Wszystkie przesmażone składniki umieść w jednym garnku i dołóż liść laurowy, ziele angielskie oraz pora pokrojonego w półksiężyce.
  • Na koniec dołóż ziemniaki pokrojone w plastry, wcześniej wypłukane w zimnej wodzie (ok. 30 minut).
  • Całość zalej bulionem i gotuj ok. 20 min. Na koniec dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem, dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i zagotuj.


Czas gotowania
60 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
2
ocena2

alergen mlekoalergen orzechyalergen soja