- Ziemniaki – 500 g
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Seler – 100 g
- Pietruszka korzeń – 25 g
- Por – 50 g
- Seler naciowy – 30 g
- Liść laurowy – 6 listków
- Ziele angielskie – 6 kulek
- Boczek – 100 g
- Polska pieczona – 80 g
- Bulion warzywny – 1 l
- Masło – 30g
- Majeranek świeży – 1 gałązka
- Kwaśna śmietana – 2 łyżki
- Sól i biały pieprz – do smaku
- Warzywa obierz, umyj i osusz.
- Seler i pietruszkę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle (ok. 7 min). Następnie zrób to samo z cebulą i czosnkiem (krócej).
- Boczek pokrój w większą kostkę, polską pieczoną w plastry – przesmaż razem z cebulą. Wszystkie przesmażone składniki umieść w jednym garnku i dołóż liść laurowy, ziele angielskie oraz pora pokrojonego w półksiężyce.
- Na koniec dołóż ziemniaki pokrojone w plastry, wcześniej wypłukane w zimnej wodzie (ok. 30 minut).
- Całość zalej bulionem i gotuj ok. 20 min. Na koniec dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem, dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i zagotuj.
Czas gotowania
60 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
2