- Karczek wołowy bez kości – 800 g
- Boczek Zyguły – 100 g
- Cebula – 3 szt.
- Marchew – 1 szt.
- Seler – ¼ szt.
- Por – ¼ szt.
- Ziemniaki – 4 szt.
- Czerwona papryka – ½ szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Liść laurowy – 3 szt.
- Ziele angielskie – 6 kulek
- Majeranek świeży – 2 gałązki
- Olej rzepakowy – 50 ml
- Mąka pszenna – 50 g
- Masło – 50 g
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- Papryka słodka – 5 g
- Papryka ostra – 3 g
- Bulion warzywny – 800 ml
- Cynamon – 1 laska
- Sól, pieprz świeżo mielony – do smaku
- Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę 2,5 na 2,5 cm, a następnie przypraw solą, pieprzem i ⅓ słodkiej papryki. Wymieszaj wszystko i oprósz mąką.
- Smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia się mięsa. Następnie mięso przełóż do garnka (ok. czterolitrowego) i zacznij gotować, uzupełniając bulionem tak, aby lekko zakrywał powierzchnię mięsa. Na tej samej patelni przesmaż (ok. 3 min) pokrojoną w kostkę cebulę (2 i pół szt.) i czosnek, dodając łyżkę oleju. Przełóż do mięsa.
- Marchew i seler pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni (ok. 4 min), po czym przełóż do garnka z mięsem. Na patelnię wsyp papryki suche i lekko je przesmaż (ok. 1 min). Dodaj do nich koncentrat i smaż przez kolejną minutę, cały czas mieszając. Dodaj 100 ml bulionu i cynamon, wymieszaj i przełóż do garnka z mięsem. Całość gotuj ok. 30 min. Paprykę umyj i osusz, przetnij na pół i połóż na blaszce. Polej olejem i przykryj folią aluminiową. Duś w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 25 min. Po tym czasie wyjmij i ostudź. Rozwiń z folii i obierz ze skórki, usuwając przy okazji pestki i głąb. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Dołóż do zupy po ok. godzinie gotowania. Następnie dołóż paprykę i gotuj ok. 12 min. Po tym czasie dodaj zasmażkę. Gotuj jeszcze ok. 5 min na wolnym ogniu. Na koniec wyjmij laskę cynamonu i dopraw solą, pieprzem oraz świeżym majerankiem.
- Zasmażka: ½ cebuli obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle na osobnej patelni, dołóż mąkę i przesmaż, cały czas mieszając, do uzyskania zasmażki.
Czas gotowania
100 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3