zupa gulaszowaProdukty:
  • Karczek wołowy bez kości – 800 g
  • Boczek Zyguły – 100 g
  • Cebula – 3 szt.
  • Marchew – 1 szt.
  • Seler – ¼ szt.
  • Por – ¼ szt.
  • Ziemniaki – 4 szt.
  • Czerwona papryka – ½ szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Liść laurowy – 3 szt.
  • Ziele angielskie – 6 kulek
  • Majeranek świeży – 2 gałązki
  • Olej rzepakowy – 50 ml
  • Mąka pszenna – 50 g
  • Masło – 50 g
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • Papryka słodka – 5 g
  • Papryka ostra – 3 g
  • Bulion warzywny – 800 ml
  • Cynamon – 1 laska
  • Sól, pieprz świeżo mielony – do smaku
Przygotowanie:
  • Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę 2,5 na 2,5 cm, a następnie przypraw solą, pieprzem i ⅓ słodkiej papryki. Wymieszaj wszystko i oprósz mąką.
  • Smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia się mięsa. Następnie mięso przełóż do garnka (ok. czterolitrowego) i zacznij gotować, uzupełniając bulionem tak, aby lekko zakrywał powierzchnię mięsa. Na tej samej patelni przesmaż (ok. 3 min) pokrojoną w kostkę cebulę (2 i pół szt.) i czosnek, dodając łyżkę oleju. Przełóż do mięsa.
  • Marchew i seler pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni (ok. 4 min), po czym przełóż do garnka z mięsem. Na patelnię wsyp papryki suche i lekko je przesmaż (ok. 1 min). Dodaj do nich koncentrat i smaż przez kolejną minutę, cały czas mieszając. Dodaj 100 ml bulionu i cynamon, wymieszaj i przełóż do garnka z mięsem. Całość gotuj ok. 30 min. Paprykę umyj i osusz, przetnij na pół i połóż na blaszce. Polej olejem i przykryj folią aluminiową. Duś w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 25 min. Po tym czasie wyjmij i ostudź. Rozwiń z folii i obierz ze skórki, usuwając przy okazji pestki i głąb. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Dołóż do zupy po ok. godzinie gotowania. Następnie dołóż paprykę i gotuj ok. 12 min. Po tym czasie dodaj zasmażkę. Gotuj jeszcze ok. 5 min na wolnym ogniu. Na koniec wyjmij laskę cynamonu i dopraw solą, pieprzem oraz świeżym majerankiem.
  • Zasmażka: ½ cebuli obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle na osobnej patelni, dołóż mąkę i przesmaż, cały czas mieszając, do uzyskania zasmażki.


Czas gotowania
100 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
3
ocena3

alergen seleralergen soja