- Frankfurterki – 6 szt.
- Pomidor świeży – 200 g
- Papryczka chili (mała) – 1 szt.
- Cukinia – 100 g
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Cebula – 50 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Masło – 20 g
- Oliwa z oliwek – 50 ml
- Bazylia – 8 listków
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Przesmaż Frankfurterki do zarumienienia. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i włóż na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC.
Sos:
- Warzywa i bazylię umyj pod bieżącą, zimną wodą.
- Pomidory natnij nożem, tworząc krzyżyk na dolnej części pomidora. Włóż do naczynia żaroodpornego i zalej wrzątkiem. Pozostaw pomidora na ok. 5 minut, do momentu zmiękczenia skórki. Przełóż do pojemnika z zimną wodą. Pozbądź się skórki oraz gniazda.
- Pomidora pokrój w nieregularną kostkę. Przesmaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
- Papryczkę chili przekrój na pół, pozbądź się pestek, pokrój w nieregularną kostkę i dodaj na patelnię do pomidorów.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów i papryczki chili.
- Cukinię pokrój w centymetrową kostkę i dodaj na patelnię do pozostałych składników. Całość smaż przez kolejne 4 minuty.
- Następnie przez kolejnych 15 minut podlewaj małą ilością (ok. 100 ml) wody lub bulionu warzywnego, aby danie nie przywarło do patelni.
- Pod koniec duszenia potrawy przypraw solą i pieprzem oraz świeżymi listkami bazylii.
- Patelnię pozostaw na małym ogniu, mieszaj wolnym ruchem do momentu odparowania płynu.
- Gdy płyn odparuje, ściągnij z ognia i dodaj zimne masło.
Czas gotowania
45 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
3