frankfurterki przepis allProdukty:
  • Frankfurterki – 6 szt.
  • Pomidor świeży – 200 g
  • Papryczka chili (mała) – 1 szt.
  • Cukinia – 100 g
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Cebula – 50 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Masło – 20 g
  • Oliwa z oliwek – 50 ml
  • Bazylia – 8 listków
  • Sól i pieprz – do smaku       

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Przesmaż Frankfurterki do zarumienienia. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i włóż na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC.

Sos:
  • Warzywa i bazylię umyj pod bieżącą, zimną wodą.
  • Pomidory natnij nożem, tworząc krzyżyk na dolnej części pomidora. Włóż do naczynia żaroodpornego i zalej wrzątkiem. Pozostaw pomidora na ok. 5 minut, do momentu zmiękczenia skórki. Przełóż do pojemnika z zimną wodą. Pozbądź się skórki oraz gniazda.
  • Pomidora pokrój w nieregularną kostkę. Przesmaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
  • Papryczkę chili przekrój na pół, pozbądź się pestek, pokrój w nieregularną kostkę i dodaj na patelnię do pomidorów.
  • Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów i papryczki chili.
  • Cukinię pokrój w centymetrową kostkę i dodaj na patelnię do pozostałych składników. Całość smaż przez kolejne 4 minuty.
  • Następnie przez kolejnych 15 minut podlewaj małą ilością (ok. 100 ml) wody lub bulionu warzywnego, aby danie nie przywarło do patelni.
  • Pod koniec duszenia potrawy przypraw solą i pieprzem oraz świeżymi listkami bazylii.
  • Patelnię pozostaw na małym ogniu, mieszaj wolnym ruchem do momentu odparowania płynu.
  • Gdy płyn odparuje, ściągnij z ognia i dodaj zimne masło.              

Czas gotowania
45 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
3

alergen mleko  alergen musztarda