- Kiełbasa biała parzona – 4 szt.
- Sos chrzanowy:
- Cebula – ½ szt.
- Mąka – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Chrzan śmietankowy – 100 g
- Śmietana 30% – 50 ml
- Ziemniaki – 150 g
- Masło – 50 g
- Bulion warzywny – 100 ml
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Koper – 1 pęczek
- Sól i biały pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Kiełbasy potnij – każdą na 4 równe części – i przesmaż z każdej strony do zrumienienia.
- Puree ziemniaczane: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem jednego ząbka czosnku.
- Gotuj ok. 30 min. Po tym czasie odlej wodę i pozostaw garnek przez chwilę na ogniu do całkowitego odparowania płynu. Wyjmij ziemniaki i dwukrotnie przetrzyj przez sito, by uzyskać jednolitą masę.
- Sos chrzanowy: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Zeszklij ją na maśle, dołóż mąkę i przesmaż, cały czas mieszając, do uzyskania zasmażki. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj chrzan śmietankowy i śmietanę.
- Gotuj na wolnym ogniu (ok. 5 min), cały czas mieszając.
- Dopraw solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Do głębokiej miseczki nałóż purée z ziemniaków, na nim połóż przesmażoną białą kiełbasę. Zalej wszystko sosem chrzanowym i udekoruj świeżym koprem.
Czas gotowania
40 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
3