- Kaszanka – 4 szt.
- Konfitura z czerwonej cebuli:
- Cebula czerwona – 300 g
- Suszona żurawina – 50 g
- Cukier – 50 g
- Czerwone wino merlot – 150 ml
- Rozmaryn świeży – 1 gałązka
- Tymianek świeży – 1 gałązka
- Olej pomidorowy – 50 ml
- Pomidorki koktajlowe – 6 szt.
- Rukola – 50 g
- Ogórek kiszony – 1 szt.
- Dymka – 1 szt.
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Kaszankę połóż na folii aluminiowej. Dopraw świeżym rozmarynem i olejem pomidorowym (30 ml), po czym zawiń. Smaż na grillu ok. 8 minut. Po tym czasie rozwiń folię i przewróć kaszankę na drugą stronę, by lekko ją zrumienić.
- Konfitura z cebuli: Cebulę czerwoną obierz i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozpuść cukier w celu uzyskania karmelu (jasnego). Na karmelu przesmaż pokrojona cebulę czerwoną (ok. 2 min). Następnie podlej czerwonym winem, dołóż żurawinę i dopraw solą pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Duś na małym ogniu do uzyskania gęstej konfitury (ok. 20-25 min).
- Sałatka z rukoli: Rukolę umyj pod zimną, bieżącą wodą i wysusz na ręczniku kuchennym. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki, dymkę zaś w krążki. Ogórka kiszonego pokrój i pozostaw na sitku na ok. 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki umieść w jednej misce i wymieszaj, a tuż przed jedzeniem dopraw solą, pieprzem i olejem z pomidorów (20 ml).
Czas gotowania
40 min.
Ilość porcji
x2
Stopień trudności
3