- Burak świeży – 150 g
- Gruszka – 100 g
- Ser kozi – 100 g
- Szynka krucha biała – 80 g
- Orzech włoski – 5 szt.
- Olej rzepakowy – 50 ml
- Musztarda francuska z gorczycą – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz – do smaku
- Estragon – 2 gałązki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Sałaty sezonowe – dostępne w sklepach lub w ogródku
- Buraki umyj szczoteczką, nie obieraj. Następnie osusz. Każdego buraka osobno zawiń w folię aluminiową, doprawiając olejem, listkiem tymianku, solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i upiecz w temperaturze 180°C (45 min – do uzyskania miękkości).
- Po tym czasie wyjmij buraki z folii i pozostaw do wychłodzenia.
- Gruszkę umyj, obierz ze skóry i usuń z niej gniazda. Przesmaż na maśle ok. 5 min.
- Szynkę pokrój w dużą kostkę i ugrilluj.
- Na talerzu ułóż zimne, pokrojone buraki, plastry koziego sera, gruszki i kawałki zgrillowanej szynki. Udekoruj kawałkami sałat i orzechów włoskich.
- Sos: Do miseczki włóż musztardę oraz miód i intensywnie mieszając, dolewaj schłodzony olej rzepakowy. Na koniec dopraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i świeżym estragonem.
Czas gotowania
30 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
2