salatka grillowana szynkaProdukty:
  • Burak świeży – 150 g
  • Gruszka – 100 g
  • Ser kozi – 100 g
  • Szynka krucha biała – 80 g
  • Orzech włoski – 5 szt.
  • Olej rzepakowy – 50 ml
  • Musztarda francuska z gorczycą – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Estragon – 2 gałązki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Sałaty sezonowe – dostępne w sklepach lub w ogródku
Przygotowanie:
  • Buraki umyj szczoteczką, nie obieraj. Następnie osusz. Każdego buraka osobno zawiń w folię aluminiową, doprawiając olejem, listkiem tymianku, solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i upiecz w temperaturze 180°C (45 min – do uzyskania miękkości).
  • Po tym czasie wyjmij buraki z folii i pozostaw do wychłodzenia.
  • Gruszkę umyj, obierz ze skóry i usuń z niej gniazda. Przesmaż na maśle ok. 5 min.
  • Szynkę pokrój w dużą kostkę i ugrilluj.
  • Na talerzu ułóż zimne, pokrojone buraki, plastry koziego sera, gruszki i kawałki zgrillowanej szynki. Udekoruj kawałkami sałat i orzechów włoskich.
  • Sos: Do miseczki włóż musztardę oraz miód i intensywnie mieszając, dolewaj schłodzony olej rzepakowy. Na koniec dopraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i świeżym estragonem.


Czas gotowania
30 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
2
ocena2

alergen mlekoalergen orzechy