salatka szynka wedzonaProdukty:
  • Dynia – 140 g
  • Ser pleśniowy (lazur lub gorgonzola) – 80 g
  • Szynka dojrzewająca – 60g
  • Sałaty sezonowe – dostępne w sklepach lub w ogródku
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 30 ml
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:
  • Dynię pokrój w połksiężyce i usuń pestki. Umieść ją na blaszce, dopraw olejem, solą i pieprzem. Zakryj folią aluminiową.
  • Piecz w temperaturze 180°C (ok. 5 min) do miękkości.
  • Wyjmij, poczekaj aż ostygnie i obierz dynię ze skóry. Pokrój w drobną kostkę.
  • Przesmaż dynię na maśle na rozgrzanej patelni. Odłóż na papier do ostygnięcia.
  • Następnie ułóż na talerzu plastry szynki dojrzewającej, sera pleśniowego, kawałki dyni, orzechy i sałatę.
  • Wszystko skrop oliwą z oliwek.


Czas gotowania
45 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
2
ocena2

alergen mlekoalergen orzechy