- Dynia – 140 g
- Ser pleśniowy (lazur lub gorgonzola) – 80 g
- Szynka dojrzewająca – 60g
- Sałaty sezonowe – dostępne w sklepach lub w ogródku
- Olej rzepakowy – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 30 ml
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Dynię pokrój w połksiężyce i usuń pestki. Umieść ją na blaszce, dopraw olejem, solą i pieprzem. Zakryj folią aluminiową.
- Piecz w temperaturze 180°C (ok. 5 min) do miękkości.
- Wyjmij, poczekaj aż ostygnie i obierz dynię ze skóry. Pokrój w drobną kostkę.
- Przesmaż dynię na maśle na rozgrzanej patelni. Odłóż na papier do ostygnięcia.
- Następnie ułóż na talerzu plastry szynki dojrzewającej, sera pleśniowego, kawałki dyni, orzechy i sałatę.
- Wszystko skrop oliwą z oliwek.
Czas gotowania
45 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
2