- Kasza gryczana – 200 g
- Bulion warzywny – 400 ml
- Seler – 400 g
- Suszona żurawina – 15 g
- Koper włoski – 15 g
- Frankfurterki – 100 g
- Marchew – 1 szt.
- Olej z orzechów włoskich – 2 łyżki
- Pietruszka – 1 pęczek
- Sól i pieprz – do smaku
- Kaszę przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i ugotuj w bulionie (ok. 20 minut) tak, aby wpiła całą zawartość płynu. Odstaw, by się wychłodziła.
- Marchew umyj, oczyść i w całości ugotuj do miękkości. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Seler umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę 0,5 na 0,5 cm.
- Skrop od razu sokiem z cytryny, by seler nie zdążył ściemnieć.
- Do selera dodaj żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, marchew i kaszę.
- Całość wymieszaj, dodaj olej z orzechów włoskich, sól i pieprz.
- Na koniec dodaj cieniutko pokrojony koper włoski oraz frankfurterki – w plastrach. Całość wyłóż na miskę.
Czas gotowania
50 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
2