salatka frankfurterkiProdukty:
  • Kasza gryczana – 200 g
  • Bulion warzywny – 400 ml
  • Seler – 400 g
  • Suszona żurawina – 15 g
  • Koper włoski – 15 g
  • Frankfurterki – 100 g
  • Marchew – 1 szt.
  • Olej z orzechów włoskich – 2 łyżki
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Kaszę przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i ugotuj w bulionie (ok. 20 minut) tak, aby wpiła całą zawartość płynu. Odstaw, by się wychłodziła.
  • Marchew umyj, oczyść i w całości ugotuj do miękkości. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Seler umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę 0,5 na 0,5 cm.
  • Skrop od razu sokiem z cytryny, by seler nie zdążył ściemnieć.
  • Do selera dodaj żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, marchew i kaszę.
  • Całość wymieszaj, dodaj olej z orzechów włoskich, sól i pieprz.
  • Na koniec dodaj cieniutko pokrojony koper włoski oraz frankfurterki – w plastrach. Całość wyłóż na miskę.


Czas gotowania
50 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
2
ocena2

alergen zbożaalergen musztarda