krokiet z wolowina

 


Produkty:

 

  • Ciasto:
  • Mleko – 100 g
  • Mąka typ 550 – 120 g
  • Jajko – 2 szt.
  • Woda gazowana – 50 ml
  • Cukier – 5 g
  • Sól – do smaku
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • Farsz:
  • Mięso wołowe (udziec lub karkówka)– 150 g
  • Marchew – 50 g
  • Seler – 50 g
  • Por – 30 g
  • Szynka tradycyjna – 80 g
  • Ser pleśniowy – 50 g
  • Liść laurowy – 6 szt.
  • Ziele angielskie – 10 kulek
  • Sos sojowy jasny – 2 łyżki stołowe
  • Papryka słodka suszona – 1 łyżka
  • Masło – 30 g
  • Bulion warzywny – 200 ml
  • Bułka tarta – 70 g
  • Olej – 0,6 l
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
  • Jajka wbij do miseczki, mąkę przesiej przez sito. Stopniowo połącz wszystkie składniki i mieszaj rózgą, by nie powstały grudki. Na koniec dodaj łyżkę oleju. Tak przygotowane ciasto za pomocą nabierki porcjuj na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. Gotowego naleśnika odłóż na talerz i postępuj tak z każdym kolejnym.

Farsz:
  • Mięso umyj i osusz. Warzywa umyj, osusz i pokrój w paski. Suche przyprawy wymieszaj ze sobą. Umieść w naczyniu mięso, natrzyj je suchymi przyprawami, a następnie obłóż warzywami. Dopraw sosem sojowym, zafoliuj i odłóż do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij wołowinę i pozostaw na 20 min, by nabrała temperatury pokojowej – wtedy mięso lepiej się smaży i nie twardnieje. Zdejmij z mięsa warzywa i przyprawy, przesmaż mięso na patelni do zrumienienia. Ważne, by każda strona mięsa równo się zrumieniła. Na koniec smażenia dodaj przyprawy i warzywa z marynaty. Lekko przesmaż i podlej bulionem. Mięso duś pod przykryciem ok. 1,5 godz. Po tym czasie zdejmij z ognia, schłódź i rękoma oddziel części mięsa (urwij). Dopraw solą i pieprzem. Aby mięso nie było suche, dodawaj stopniowo sos i warzywa tak, aby uzyskać jednolity farsz.
Sposób wykończenia krokieta
  • Naleśniki rozkładamy na gładkiej powierzchni. Za pomocą łyżki stołowej układamy farsz, a naleśnika zwijamy „w kopertę”. Następnie przygotowujemy dwa pojemniki – 1. z roztrzepanym jajkiem, 2. z bułka tartą. Panierujemy zwinięty krokiet najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej, od razu równo go formując. Smażymy w głębokim oleju, rozgrzanym do temp. 180°C, ok. 1,5 do 2 minut, by uzyskać złocisty kolor panierki.
  • Krokiety serwujemy z zimnymi sosami, np. ziołowym, pomidorowym lub czosnkowym.

Czas gotowania
2 godz.
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen sojaalergen zbożealergen jajaalergen seler