- Udko kurczaka – 600 g
- Jajko – 1 szt.
- Śmietana 30% – 40 ml
- Kurki – 80 g
- Pieczarki – 60 g
- Papryka czerwona – 45 g
- Marchew gotowana – 40 g
- Masło – 40 g
- Włoszczyzna – 1 pęczek
- Liść laurowy – 6 szt.
- Ziele angielskie – 8 kulek
- Woda – 2 l
- Sól i pieprz – do smaku
- Udko kurczaka umyj i osusz. Usuń kości z udka za pomocą noża. Rozłóż wytrybowane mięso skórą do dołu na desce. Przykryj folią spożywczą i rozbij mięso tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Połóż omlet* na powierzchni mięsa.
- Umyj marchew pod bieżącą, zimną wodą. Nieoczyszczoną ze skórki gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie przełóż marchew do naczynia z zimną wodą i zahartuj ją.
- Kurki oczyść pędzelkiem. Nóżki grzybów oczyść ze skórki i smaż na suchej patelni (kurki nie zrobią się gorzkie).
- Kapelusze pieczarek obierz ze skórki za pomocą noża, pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, używając masła. Smaż przez 3 minuty.
- Usmażone kurki i pieczarki połóż na omlecie*.
- Paprykę i gotowaną marchew pokrój i rozłóż na znajdujących się na omlecie grzybach.
- Mięso z omletem i pozostałymi składnikami zwiń w rulon, zawiń ciasno w folię spożywczą (w „cukierek”), następnie w folię aluminiową. Gotuj we wcześniej przygotowanym bulionie** 45 minut. Po tym czasie wystudź bulion z galantyną, aby mięso pozostało soczyste. Ściągnij folię aluminiową i spożywczą. Pokrój w czterocentymetrowe plastry.
- Przed podaniem na talerz przesmaż na maśle z każdej strony.
- *Omlet: Jajko wbij do miseczki i połącz ze śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Usmaż na maśle na rozgrzanej patelni.
- **Bulion: 2 litry wody, kości z udka kurczaka, warzywa, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Czas gotowania
75 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
4