galantyna drobiowaProdukty:
  • Udko kurczaka – 600 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Śmietana 30% – 40 ml
  • Kurki – 80 g
  • Pieczarki – 60 g
  • Papryka czerwona – 45 g
  • Marchew gotowana – 40 g
  • Masło – 40 g
  • Włoszczyzna – 1 pęczek
  • Liść laurowy – 6 szt.
  • Ziele angielskie – 8 kulek
  • Woda – 2 l
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Udko kurczaka umyj i osusz. Usuń kości z udka za pomocą noża. Rozłóż wytrybowane mięso skórą do dołu na desce. Przykryj folią spożywczą i rozbij mięso tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Połóż omlet* na powierzchni mięsa.
  • Umyj marchew pod bieżącą, zimną wodą. Nieoczyszczoną ze skórki gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie przełóż marchew do naczynia z zimną wodą i zahartuj ją.
  • Kurki oczyść pędzelkiem. Nóżki grzybów oczyść ze skórki i smaż na suchej patelni (kurki nie zrobią się gorzkie).
  • Kapelusze pieczarek obierz ze skórki za pomocą noża, pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, używając masła. Smaż przez 3 minuty.
  • Usmażone kurki i pieczarki połóż na omlecie*.
  • Paprykę i gotowaną marchew pokrój i rozłóż na znajdujących się na omlecie grzybach.
  • Mięso z omletem i pozostałymi składnikami zwiń w rulon, zawiń ciasno w folię spożywczą (w „cukierek”), następnie w folię aluminiową. Gotuj we wcześniej przygotowanym bulionie** 45 minut. Po tym czasie wystudź bulion z galantyną, aby mięso pozostało soczyste. Ściągnij folię aluminiową i spożywczą. Pokrój w czterocentymetrowe plastry.
  • Przed podaniem na talerz przesmaż na maśle z każdej strony.

  • *Omlet: Jajko wbij do miseczki i połącz ze śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Usmaż na maśle na rozgrzanej patelni.
  • **Bulion:  2 litry wody, kości z udka kurczaka, warzywa, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Czas gotowania
75 min
Ilość porcji
4
Stopień trudności
4
ocena4

alergen mlekoalergen jaja