filet drobiowyProdukty:
  • Filet z kurczaka – 260 g
  • Szynka Tradycyjna Zyguły – 40 g
  • Suszone pomidory – 60 g
  • Rukola – 20 g
  • Ser dojrzewający grana padano –
  • 4 plastry
  • Zielona soczewica – 140 g
  • Białe wino – 50 ml
  • Marchew – 40 g
  • Cukinia – 40 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cebula – 30 g
  • Ziarna słonecznika – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – do smaku


Przygotowanie:
  • Filet z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na dwie równe części, z których zrobisz roladkę. Połóż na desce i za pomocą noża natnij wzdłuż, tworząc sakiewkę.
  • Sakiewkę otwórz, dopraw solą i pieprzem. Do środka włóż połowę szynki tradycyjnej, suszonego pomidora, garść rukoli i dwa plastry sera dojrzewającego. Z drugim filetem zrób to samo.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż filety z każdej strony po 2 minuty tak, aby się zarumieniły.
  • Zdejmij je z patelni na ręcznik papierowy, odsącz z tłuszczu i włóż do naczynia żaroodpornego, a na górną część filetów połóż plastry masła.
  • Następnie włóż naczynie z filetami na 4 minuty do rozgrzanego do 220oC piekarnika.
  • Wyjmij z piekarnika.
    Przygotowanie soczewicy:
  • Soczewicę zieloną opłucz w zimnej wodzie, a następnie namocz w wodzie przez 20 minut. Gotuj ją w garnku z osolona wodą przez kolejnych 20 minut.
  • Cebulę, czosnek, marchew, cukinię i paprykę pokrój w nieregularną, około dwucentymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj marchew i przesmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj paprykę i na koniec smażenia cukinię. Warzywa podlej białym winem, odparuj połowę płynu, połącz z zieloną soczewicą i następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Całość dopraw solą i pieprzem a na koniec dodaj łyżkę zimnego masła. Soczewicę z warzywami wyłóż na talerz, a na górę połóż wysmażony, faszerowany filet.


Czas gotowania
50 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen orzechy