- Polędwica wołowa - 400 g
- Ziemniaki - 300 g
- Pomidor malinowy - 3 sztuki
- Groszek cukrowy - 12 sztuk
- Limonka - ½ szt
- Pietruszka - 1 natka
- Papryka czerwona - 3 szt.
- Papryczka chilii - 1 mała szt.
- Cebula - ½ szt.
- Czosnek - 3 ząbki
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Masło - 50 g
- Tymianek świeży - 1 gałązka
- Rozmaryn - 1 gałązka
- Cukier, sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
- Mięso umyj, oczyść i wykrój dwa równe steki o grubości maksymalnie 4 cm.
- Steki obsmaż na rozgrzanym na patelni oleju, po 3 minuty z każdej strony.
- W trakcie smażenia steków dodaj masło, rozgnieciony czosnek i gałązkę tymianku. Po wysmażeniu mięsa włóż je do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i piecz w zależności od stopnia wysmażenia steka od 3 do 8 minut. Po tym czasie wyciągnij steki z piekarnika i odstaw na papier okolo 2 minut po to, by soki równomiernie rozeszly się po mięsie. Ważne, by w czasie smażenia i pieczenia nie nakłuwać mięsa.
- Ziemniaki umyj, oczyść, osusz i gotuj około 20 min. w wodzie doprawionej solą czosnkiem i igłami rozmarynu. Po tym czasie ziemniaki zahartuj i pokrój w łodeczki. Tak przygotowane smaż w głębokim oleju w temperaturze 180 st. do momentu całkowitego zarumienienia się ziemniaka.
- Pomidory umyj i pokrój w grubsze plastry, ułóż w naczyniu do zapieczenia, cebulę obierz pokrój w plastry i rozłóż na pomidorach, całość przypraw solą, pieprzem i oliwą czosnkową, zapiekaj 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st.
- Groszek zblanszuj w osolonej wodzie, a następnie ugotuj w maśle z wodą od blanszowania tak, aby powstała emulsja, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną skórki z limonki.
- Papryki w całości zawiń w folię aluminiową doprawiając je wcześniej solą, pieprzem, nieobranym ząbkiem czosnku oraz łyżką oleju.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 st. przez 15 do 20 min.
- Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, rozwiń folię i obierz ze skóry oraz pestek. Papryki umieść w pojemniku i za pomocą blendera ręcznego zmiel na gładką masę. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Czas gotowania
60 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
4