- Mąka – 100 g
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- Jajko – 1szt.
- Ziemniaki – 400 g
- Sól – do smaku
- Olej – 1 łyżka
- Kaszanka – 4 szt.
- Masło – 50 g
- Cebula dymka – 1 szt.
- Fasolka biała – 60 g
- Marchew – 1 szt.
- Pietruszka – 1 szt.
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Buraki – 2 szt.
- Koperek – 1 pęczek
- Tymianek – 1 gałązka
- Sól i pieprz – do smaku
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, przeciśnij dwa razy przez praskę i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj jajko i przesianą mąkę. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto się klei, nie dodawaj mąki – ciasto musi być puszyste. Ciasto przełóż na stolnicę i przesyp mąką. Podziel na kilka równych części i uformuj wałki. Z nich wytnij nożem kopytka. W międzyczasie zagotuj wodę, posól i dodaj 1 łyżeczkę oleju. Kopytka wkładaj ostrożnie do wody. Nie kładź dużych ilości, staraj się gotować z wyczuciem. Porcję kopytek gotuj ok. 3-4 min, do ich wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli jesz od razu, serwuj za pomocą łyżki cedzakowej wprost na talerz. Jeśli nie, zahartuj w wodzie z lodem. Kopytka można również usmażyć na maśle lub boczku.
- Warzywa umyj, obierz i osusz. Marchewki wstaw do pieczenia z dodatkiem masła i tymianku. Buraki dopraw solą, pieprzem, olejem i tymiankiem. Zawiń w folię aluminiową i piecz 45 min w temp. 180°C. Pietruszkę i fasolkę ugotuj w osolonej wodzie (powinny być al dente – na wpół twarde i chrupkie). Cebulę czerwoną przesmaż i dodaj do marchewki, duś do miękkości. Kaszankę przesmaż na gorącym grillu i podlewaj oliwą czosnkowo- tymiankową, aż zrumienieje. Na talerz wyłóż kaszankę, fasolkę i pozostałe warzywa. Kopytka wyłóż do miseczki, dodaj po pół łyżeczki masła i świeżego kopru.
Czas gotowania
70 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3