- Ziemniaki gotowane – 200 g
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Szynka krucha – 100 g
- Ser camembert – 60 g
- Seler – 100 g
- Tymianek świeży – 1 gałązka
- Masło – 30 g
- Mleko 3,2% – 100 ml
- Śmietana 30% – 50 ml
- Sól i biały pieprz – do smaku
- Ziemniaki w mundurkach ugotuj (ok. 20 min) w wodzie przyprawionej solą, czosnkiem i swieżym tymiankiem.
- Wyjmij, ostudź i obierz ze skóry. Pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej patelni.
- Seler umyj, oszczyść z części niejadalnych i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na maśle, dodając ząbek czosnku.
- Dolej mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem białym. Gotuj ok. 25 min. Całość zblenduj mikserem ręcznym, by uzyskać sos. Szynkę kruchą, czosnek i cebulę czerwoną pokrój na drobne kawałki i przesmaż na maśle.
- Następnie po kolei ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od sosu z selera. Na nim połóż plastry smażonych ziemniaków, następnie szynkę kruchą z warzywami. Dopraw świeżym tymiankiem. Udekoruj całość serem camembert pokrojonym w małe trójkąty.
Czas gotowania
50 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3