- Polędwiczka wieprzowa – 250 g
- Szynka tradycyjna – 50 g
- Ser owczy – 40 g
- Bazylia – 8 listków
- Olej – 50 ml
- Masło – 40 g
- Kasza jaglana – 100 g
- Cebula – ½ szt.
- Papryka (w trzech kolorach) – 40 g
- Groszek zielony – 30 g
- Natka – 1 pęczek
- Bulion warzywny – 800 ml
- Mus paprykowy:
- Papryka czerwona – 100 g
- Bakłażan – 40 g
- Olej rzepakowy – 40 ml
- Ocet winny – 1 łyżka
- Cukier – 10 g
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Polędwiczkę wieprzową oczyść, umyj i osusz. Rozetnij wzdłuż – na płaską formę. Dopraw solą i pieprzem. Szynkę pokrój w plastry i rozłóż na mięsie razem z listkami bazylii. W plastry pokrój także ser. Rozłóż go w jednej linii, a całość zwiń w roladkę. Roladkę zawiń w folię spożywczą (w formę „cukierka”), a następnie zawiń jeszcze w folię aluminiową. Gotuj w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ok. 8 min. Następnie zahartuj mięso. Polędwiczkę wyjmij z folii, przesmaż na patelni na oleju z masłem, tymiankiem i nieobranym, rozgniecionym czosnkiem, by cała się zrumieniła. Po usmażeniu połóż ją na papier, by ociekła z tłuszczu. Pokrój w równe plastry. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i namocz przez 30 min. Następnie gotuj w bulionie warzywnym (na 100 g kaszy 250 ml bulionu) przez 15 min. Do gotującej się kaszy dodaj zielony groszek, pokrojone w drobną kostkę papryki kolorowe, zeszkloną cebulę i natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Mus paprykowy: Paprykę oczyść z pestek. Pokrój w drobną kostkę i to samo zrób z bakłażanem. Przesmaż na patelni, dodając łyżkę oleju (ok 3 min). Następnie dopraw cukrem, octem winnym, solą i pieprzem. Całość zblenduj blenderem ręcznym. Na talerzu rozłóż ciepłą kaszę, z drugiej strony połóż mus paprykowy, a nim pokrojoną w plastry roladkę wieprzową.
Czas gotowania
50 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
4