ciabattaProdukty:
  • Ciabatta – 1 szt.
  • Gruszka świeża – 1 szt.
  • Antrykot wołowy – 100 g
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sos sojowy ciemny
  • Orzechy włoskie obrane – 1 łyżka
  • Ser pleśniowy – 40 g
  • Masło – 20 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Majeranek świeży – 1 gałązka
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Przekrój ciabattę wzdłuż. Masło rozpuść na patelni i dodaj 2 ząbki rozgniecionego czosnku. Gdy masło się spieni, smaż ciabattę (od wewnętrznej strony) do zrumienienia.
Antrykot:
  • Mięso oczyść i osusz. Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, sos sojowy, czosnek, świeży majeranek, sól oraz pieprz.
  • Marynuj mięso przez ok. godzinę. Po tym czasie usmaż na mocno rozgrzanym oleju z masłem (po 2 min z każdej strony).
  • Po smażeniu pozostaw mięso do odpoczynku, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
  • Gruszkę umyj, pokrój na 8 równych części i usuń gniazda. Zgrilluj z każdej strony i odstaw na papier.
  • Orzechy włoskie upraż na patelni, kontrolując, aby się nie przypaliły, lub na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.


Czas gotowania
20 min
Ilość porcji
1
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen zbożealergen orzechy