
- Karczek wołowy – 400 g
- Marchew – 150 g
- Seler – 100 g
- Pietruszka korzeń – 150 g
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Szalotka – 2szt.
- Masło – 20 g
- Mąka – 40 g
- Bulion wołowy – 300 ml
- Wino czerwone merlot– 100 ml
- Olej rzepakowy – 50 ml
- Majeranek suszony – 1 łyżeczka
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz – do smaku
- Mięso pokrój w kostkę 2,5 na 2,5 cm. Oprusz mąką i smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia (ok. 7 min).
- Podlej winem i duś ok.15 min.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę 2 na 2 cm.
- Dodaj do mięsa, przypraw liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej bulion i duś przez kolejną godzinę.
- Na koniec dopraw suszonym majerankiem i śweżym tymiankiem.
- Szalotki przekrój na pół i smaż na oleju (ok. 4 min). Podlej bulionem z duszenia gulaszu (ok. 100 ml) i duś szalotki pod przykryciem (ok. 6 min).
- Gulasz przełóż do talerza lub naczynia do gulaszu, udekoruj połówkami duszonych szalotek, dopraw solą i pieprzem.
Czas gotowania
2,5 GODZ
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3



