- Kasza gryczana niepalona – 200 g
- Cebula – 50 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Suszone borowiki – 30 g
- Suszone podgrzybki – 30 g
- Korzeń pietruszki – 150 g
- Szynka krucha – 80 g
- Wino czerwone – 100 ml
- Rozmaryn – 1 gałązka
- Tymianek – 1 gałązka
- Pietruszka natka – 1 szt.
- Bulion warzywny – 300 ml
- Bulion drobiowy – 200 ml
- Masło – 50 g
- Sól i pieprz – do smaku
- Kaszę przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Grzyby namocz (ok. 45 min). Następnie umieść w garnku kaszę, grzyby i buliony (200 ml warzywnego i 200 ml drobiowego) i gotuj na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Na koniec dodaj 25 g zimnego masła oraz świeże listki z 1 gałązki tymianku. Wymieszaj.
- Pietruszkę obierz, osusz i przekrój na pół. Przesmaż na złoty kolor na maśle. Dodaj pozostałą część bulionu warzywnego, dopraw czterema igłami rozmarynu i gotuj na małym ogniu (ok. 7 min), aż powstanie emulsja. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Szynkę pokrój w równą kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Wszystko przesmaż do zrumienienia, podlej czerwonym winem i zredukuj do konsystencji emulsyjnej.
- Na koniec dodaj zimne masło i dopraw świeżym tymiankiem oraz pieprzem.
- Na talerz wyłóż kaszę, polej sosem z szynką, a na powierzchni kaszy połóż pietruszkę. Całość udekoruj liśćmi pietruszki zielonej.
Czas gotowania
45 MIN
Ilość porcji
2
Stopień trudności
2