kotleciki drobioweProdukty:
  • Filet z kurczaka – 200 g
  • Cebula – 70 g
  • Pieczarki białe – 120 g
  • Ser mozzarella – 60 g
  • Masło – 25 g
  • Suszone pomidory – 40 g
  • Oliwa z oliwek – 50 ml
  • Mąka – 20 g
  • Korzeń pietruszki – 100 g
  • Mleko 3,2% – 60 ml
  • Śmietana 30% – 60g
  • Tymianek świeży – 1 gałązka
  • Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
  • Filet z kurczaka oczyść i umyj, pokrój na równe części.
  • Dopraw solą i pieprzem, oprusz mąką. Przesmaż na rozgrzanej oliwie.
  • Pietruszki oczyść i pokrój w plasterki, przesmaż wraz z kurczakiem.
  • Pokrój cebulę, suszonego pomidora, oczyść pieczarki i dodaj wszystko do smażenia. Smaż ok. 3 min, następnie dodaj mleko i śmietanę.
  • Dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego i połóż plasterki sera mozzarella.
  • Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 6 min).
  • Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżym tymiankiem.


Czas gotowania
50 MIN
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mleko