- Filet z kurczaka – 200 g
- Cebula – 70 g
- Pieczarki białe – 120 g
- Ser mozzarella – 60 g
- Masło – 25 g
- Suszone pomidory – 40 g
- Oliwa z oliwek – 50 ml
- Mąka – 20 g
- Korzeń pietruszki – 100 g
- Mleko 3,2% – 60 ml
- Śmietana 30% – 60g
- Tymianek świeży – 1 gałązka
- Sól i pieprz – do smaku
- Filet z kurczaka oczyść i umyj, pokrój na równe części.
- Dopraw solą i pieprzem, oprusz mąką. Przesmaż na rozgrzanej oliwie.
- Pietruszki oczyść i pokrój w plasterki, przesmaż wraz z kurczakiem.
- Pokrój cebulę, suszonego pomidora, oczyść pieczarki i dodaj wszystko do smażenia. Smaż ok. 3 min, następnie dodaj mleko i śmietanę.
- Dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego i połóż plasterki sera mozzarella.
- Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 6 min).
- Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżym tymiankiem.
Czas gotowania
50 MIN
Ilość porcji
2
Stopień trudności
3