kapusniak 3 kapustyProdukty:
  • Szynka Wiejska – 300 g
  • Kości wędzone – 300 g
  • Boczek wędzony – 200 g
  • Kapusta kiszona – 200 g
  • Młoda kapusta – ½ główki
  • Kapusta biała – 200 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Marchew – 2 szt.
  • Seler – ½ szt.
  • Korzeń pietruszki – 1 szt.
  • Świeży tymianek – 1 gałązka
  • Ziemniaki – 250 g
  • Masło – 50 g
  • Mąka – 3 łyżki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w kulkach
  • Sól i pieprz (mielony)
Przygotowanie:
  • Mięso z szynki umyj, osusz i pokrój w nieregularne plastry. Umieść w garnku o pojemności 5 litrów. Dołóż kości wędzone. Cebulę obierz i przypal na suchej patelni, aż nabierze brunatnego koloru. Umieść w garnku.
  • Warzywa umyj, usuń części niejadalne i umieść w garnku. Zalej zimną wodą i całość gotuj na wolnym ogniu. Po pierwszym zagotowaniu usuń szumówką kożuch/pianę. Białą i młodą kapustę obierz z pierwszych liści. Usuń głąb. Rozdziel liście. Umyj pod bieżącą, zimną wodą. Poszatkuj.
  • Kapustę kiszoną opłucz, osusz i pokrój.
  • Boczek wędzony i szynkę wiejską pokrój w kostkę (ok. 2 cm). Przesmaż na patelni do zarumienienia.
  • Dodaj na patelnię kapustę kiszoną. Podsmaż z boczkiem i szynką ok. 5 minut, do zarumienienia. Młodą oraz białą kapustę wraz z liśćmi laurowymi dodaj do garnka. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie dodaj pokrojone nieregularnie ziemniaki. Gotuj 30 minut.
  • Później wyciągnij marchew, seler i pietruszkę. Po ich wychłodzeniu zetrzyj na tarce. Starte warzywa dodaj do garnka. Na koniec zaciągnij zupę przygotowaną zasmażką. Gotuj, mieszając przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Zasmażka jasna:
  • Na patelni rozpuść masło. Gdy zacznie się pienić, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania jednolitej masy.
  • Smaż na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie stopniowo dolewaj zupę (na patelnię, za pomocą nabierki), do uzyskania stanu płynnego zasmażki. Płynną zasmażkę wlej do garnka z zupą i zamieszaj.


Czas gotowania
80 min.
Ilość porcji
x4
Stopień trudności
3
ocena3

alergen mlekoalergen musztarda  alergen seler